Cursussen

GSAC-Cursussen

De GSAC organiseert een aantal cursussen per jaar. Deze cursussen zijn belangrijk om zelfstandig klimmer te worden zodat je uiteindelijk zelf op klimvakanties naar buiten kan. We bieden elke cursus slechts één keer per jaar aan. Als er veel interesse is in een cursus, kan het zijn dat je uitgeloot wordt omdat er maar een beperkte capaciteit is. Je kunt het altijd volgend jaar opnieuw proberen of kijken of je het kan volgen via de ACLO, Bjoeks of een andere externe partij. 

Zodra de inschrijving voor een cursus opent, zal je hier over een email ontvangen.Indoor Toprope (ZK-IT)

Tijdens deze introcursus leren nieuwe leden samen met hun touwgroepje de basistechnieken van het zekeren. Na deze cursus kun je veilig zelfstandig (maar wel met klimpartner natuurlijk!) op de muur naklimmen. Het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope (ZK-IT) kan worden aangevraagd door te mailen naar opcie@gsac.nl. Deze cursus wordt in de introductieperiode in september gegeven. Na deze cursus kan je deel nemen aan trainingen, klimweekenden en een muurkaart aanvragen.

Techniekcursus

Om vooral bij nieuwe leden vooruitgang in het klimmen te stimuleren wordt er na de beginnerscursus een techniekcursus gegeven, waarbij de nadruk wordt gelegd op efficiënt klimmen. Gewichtsverdeling, tactisch klimmen en technieken als indraaien, pied-à-main en foothook komen aan bod.

Indoor voorklimmen (ZK-IV)

In de rotsen hangen geen touwen zoals in de klimhal, waardoor er van haak tot haak voorgeklommen moet worden om boven te komen. De cursus begint meestal in november. Voordat we buiten aan de slag gaan, moet je eerst leren hoe je binnen kan voorklimmen. In deze cursus leer je onder andere voorklimmen, voorklimzekeren, voetfouten herkennen en setjes inklippen. Na deze cursus mag je voorklimmen in klimhallen, zoals op Emergo bij de ACLO of Excalibur in Bjoeks. Daarnaast is deze cursus de basis voor het buiten klimmen.

Na deze cursus krijg je een muurkaart waarmee je een voorklimtouw mag lenen bij de ACLO.

Outdoor voorklimmen - Single pitch (ZK-OV-SP)

De single pitch cursus is bedoeld om de cursisten voor te bereiden op het zelf voorklimmen van enkele touwlengtes in goed behaakte routes in de rotsen buiten. De cursus wordt daarom ook aangeboden in de winter, voordat het klimseizoen begint. Om mee te doen aan deze cursus moet je de klimstatus Zelfstandig klimmer-Indoor Voorklimmen hebben. In deze cursus leer de eerste touwtechnieken, zoals buiten topropes bouwen, ombouwen en abseilen. Het eerste deel van deze cursus wordt binnen gegeven, maar de cursus wordt buiten, tijdens klimweekenden (meestal in maart of april), afgerond. Na het afronden van het binnen én buiten gedeelte van de cursus krijg je de status (mits je alles goed beheerst): ZK-OV-SP. Dit betekent dat je zelfstandig buiten single pitches kan klimmen. Na het behalen van de cursus is het ook mogelijk om klim-materiaal te lenen van de GSAC om zelf klimavonturen te beleven!

Outdoor voorklimmen - Multi pitch

Deze cursus is aansluitend op de single pitch cursus in het voorjaar. In de multi pitch cursus leer je buiten meerdere touwlengtes klimmen. Onder begeleiding worden een aantal touwtechnieken eigen gemaakt die van belang zijn voor reddingen tijdens sportklimmen en alpinisme. Het gaat hier met name om Prusiken, Seilrolle, Express Flaschenzug, Selbstseilrolle en de Seilrolle Flaschenzug. Het reddingstechniekengedeelte van de cursus wordt afgesloten met een examen. Daarnaast moet tijdens twee klimweekenden laten zien dat je veilig kan multipitchen. Hierna krijg je de status: ZK-OV-MP.

Outdoor voorklimmen - Adventure klimmen

In sommige klimgebieden, zoals de Ith en Ettringen, zijn de routes niet of nauwelijks behaakt. Om hier toch te kunnen klimmen moet je leren hoe je zelf materiaal plaatst zodat je veilig naar boven kan komen. Hierbij leer je nuts, cams, hex'en en ander trad-materiaal te plaatsen in de rots.


Sportklimcursusweek

De sportklimcursusweek (ook wel zomercursusweek genoemd) wordt elke zomer georganiseerd in een klimwalhalla in Europa. Hier heb je een week de mogelijkheid om je (voor-)klimkwaliteiten te verbeteren, door middel van een hoge instructeursdichtheid en voldoende GSAC-materiaal. Deze cursus is ideaal als je al een beetje kan voorklimmen, maar nog niet zelfstandig weekendjes weg kan. De inhoud wordt afgestemd op de wensen van de deelnemers zelf.NSAC Cursussen

De NSAC is de Nederlandse Studenten Alpenclub en is een overkoepelend orgaan van alle SAC's in Nederland. De NSAC verzorgt diverse alpiene cursussen in zomer en winter. Voor meer informatie, kijk onder het kopje 'NSAC Zomerprogramma' of 'NSAC Winterprogramma' of bekijk de website van de NSAC: https://nsac.alpenclub.nl/

Onze sponsoren