Stadsboulders
Stadsboulders
Bij urban boulderen – stadsboulderen – beklim je lage constructies in de stad. De sport is naast klimmen in een zaal en klimmen in de natuur een onbekend broertje in de klimwereld. Urban boulderen is leuk en uitdagend. Maar wees toch voorzichtig! Klimmen of bevinden op daarvoor niet bestemd straatmeubilair is in Nederland strafbaar. Hier kan een boete van € 95,- op staan.
Boulder 1, Kringloop
Locatie: Stadspark (grote speelweide). 53°12'12.8"N 6°32'26.1"E
Het beeld werd gemaakt voor de tijdelijke expositie Zomerbeelden '84, maar verwierf een permanente plek op de grote speelweide in het Stadspark. De boulder is een kunstwerk die bestaat uit zeven platen die geplaatst zijn in een kring. Een ligt op het gras, een tweede komt onder een scherpe hoek uit de grond tevoorschijn, een derde staat iets meer overeind en zo verder, totdat de zevende zich weer aansluit bij de eerste liggende plaat.
Deze boulders kunnen op veel manieren worden beklommen. Zowel slab als overhang zijn bij de platen mogelijk.
Note: In regenachtige periodes kan dit deel van het stadpark onderwater staan.
Boulder 2, Onderdoorgang Spoor Paterswoldseweg
Locatie: Spoorovergang Paterswoldseweg. 53°12'37.7"N 6°33'23.8"E
Op 13 december 2019 is de onderdoorgang Spoor Paterswoldeseweg geopend. Het vervaardigen van deze onderdoorgang was vanwege het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL). Het aantal reizigers tussen Groningen en Leeuwarden nam toe. Daarom ging er in 2020 twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur rijden in plaats van één sneltrein en twee stoptreinen. Omdat het spoor dan vaker dichtgaat, waar het verkeer dan op moet wachten, moest er een onderdoorgang gebouwd worden.
De boulder begint aan de zuidkant van de onderdoorgang (oost of westkant maakt geen verschil). De boulder eindigt bij het hek van de busbaan.
Boulder 3, De Museumbrug bruilder
Locatie: Museumbrug, west van Academie Minerva. 53°12'53.5"N 6°33'33.9"E
De brug dankt haar naam aan het Groninger Museum dat tot 1994 aan de Praediniussingel was gevestigd. De basculebrug werd in opdracht van de gemeente Groningen ontworpen door Werkspoor Utrecht en kwam in 1938 gereed. Hij verving een oudere brug uit 1882. De brug met bijbehorend brugwachtershuisje werd ontworpen in de stijl van de Delftse School.
De boulder begint in het midden van de brug aan de noord of zuidkant. De boulder eindigt aan de tegengestelde kant.
Boulder 4, De A Brug bruilder
Locatie: A Brug tussen de Brugstaart en de Astraat. 53°12'59.8"N 6°33'33.8"E
De brug is een ongelijkarmige draaibrug. De brug bestaat uit twee IJzeren liggers waarop het wegdek ligt en waar leuningen aan bevestigd zijn. Er waren 7 voorgangers van deze brug waaronder veel houten versies. Deze houten Abrug was de eerste brug in de stad Groningen en een van de oudste van Nederland die als doorgaande route nog altijd in gebruik is. De brug wordt op dit moment nog maar weinig gebruikt door verkeer, door het regulatieplan waarbij het meeste verkeer om de binnenstad wordt geleid. Ook het busverkeer naar het westen van de stad, wordt sinds 2017 omgeleid.
De boulder begint in het midden van de brug aan de noord of zuidkant. De boulder eindigt aan de tegengestelde kant.
Boulder 5, de ABN AMRO kolommen
Locatie: ABN amro, Grote Markt 22. 53°13'09.0"N 6°34'03.8"E
Het ABN deel van ABN AMRO staat voor Algemene bank nederland. Het AMRO deel staat voor Amsterdam en Rotterdam. Door fusies zijn deze namen samengekomen. De ABN AMRO is ook de bank waar de GSAC zijn rekeningen heeft staan.
De boulders bestaan uit 2 betonnen kolommen aan de oostkant van de ABN amro.
Boulder 6, De Martinikerkhof traverse
Locatie: De martinikerk tegenover het Provinciehuis Groningen. 53°13'11.0"N 6°34'09.9"E
De Martinikerk, vroeger Sint-Maartenskerk genoemd, is de oudste kerk van de stad Groningen. De kerk en de bijbehorende Martinitoren zijn genoemd naar Sint-Maarten. De huidige Martinikerk is een hallenkerk die voornamelijk uit de vijftiende eeuw dateert. De Martinikerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het eerste bisdom Groningen (1559-1594) dienst als kathedraal.
De boulder is een traverse langs één van de steenberen van de kerk.
Boulder 7, De slabs aan het Pepergasthuis
Locatie: De muur rechts van de Ni-HAO kolommen. Aan de kleine Peperstraat. 53°13'01.6"N 6°34'19.2"E
Het Pepergasthuis is in 1405 gesticht door vader en zoon Solleder. Oorspronkelijk diende het als gasthuis voor pelgrims die naar Groningen kwamen. In de Martinikerk werd een relikwie bewaard van Johannes de Doper, dat zeer veel pelgrims naar Groningen lokte. Tegenwoordig bestaat het pepergasthuis uit huurbare woningen.
De slabs van het pepergasthuis zijn niet te missen als je door de kleine Peperstraat loopt.
Note: Sommige bakstenen zitten los.
Boulder 8, Der Baum
Locatie: Heresingel (groenstrook tegenover nr. 36). 53°12'51.5"N 6°34'21.5"E
De officiële naam van het monument is: Het Werkmanmonument, vernoemt naar de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman die tijdens de tweede wereld oorlog om het leven kwam. In het Werkmanjaar, in 1995, gaf de Gemeente Armando de opdracht een monument voor de Groninger drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman te maken. Het kunstwerk is een vijf meter hoge boomstam gemaakt van brons. De boom, heeft een diameter van 2,1 meter.
Er zijn verschillende routes mogelijk op deze boom!
Boulder 9, De Bison
Locatie: Tegenover Boteringesingel 13, 9712 XR Groningen in het Noorderplantsoen. 53°13'34.2"N 6°33'34.3"E
De ''Bison'' is geen bison maar een Wisent, het kunstwerk is een een artistieke uitbeelding van een winsent, weegt ruim tien ton, is drie meter lang en meer dan twee meter hoog. Het beeld is gemaakt uit één stuk grijze muschelkalksteen, een zeer harde soort natuursteen, waaruit de kunsternaar gedurende anderhalf jaar met behulp van mokers en beitels acht ton steen met de hand weghakte. In 1975 was het beeld klaar.
De boulder kan van voor en achter beklomen worden. de voorzijde is siginificant moeilijker dan de achterzijde.
Boulder 10, Het kroon ding
Locatie: Zernikeplein 11, 9747 AS Groningen. buiten bij de faculteit techniek achterkant van de Van Doorenveste. 53°14'30.2"N 6°31'58.3"E
Het beeld is gemaakt uit stukken dolomiet die afkomstig zijn uit de steengroeve Anröchte in het Duitse Ruhrgebied. Bovenop de bewerkte stenen is een gelaste ijzeren vorm gestapeld. Het beeld is gemaakt door Gjalt Blaauw.
De boulder kan worden beklommen aan de noordoost kant.
Boulder 11, Het flamen ding
Locatie: Corpus Den Hoorn-Zuid, Groningen langs de A28. 53°10'58.9"N 6°34'25.2"E
Het ''flamen ding'' is de Stadsmarkering Groningen S01 langs de A28.
Boulder 12, Kade-Palendroom
Locatie: Palen langs de kade by city beach, de Dot.
Midden in de stad Groningen aan het water vind je het stadsstrand. Een plek om heerlijk uit te waaien, te zonnen en te zwemmen wanneer het Nederlandse weer dit toe laat. Nog beter dan dit doen als een normaal persoon is natuurlijk boulderen. De kade kan vanuit het water via verschillende palen beklommen worden. Niveau verschilt sterk per paal.
Lekker voor tijdens het zwemmen, klimschoenen niet noodzakelijk.
Boulder 13, Peanutbutter & Crack sandwich
Locatie: https://maps.app.goo.gl/kbpP3N2YpFefp2Wb8
Goede handjams, maar met gladde voetjams op een vreemd oppervlak. Ik zou aanraden om dit te proberen met niet-klimschoeisel. De boulder eindigt met een mooie bak. Geniet van de unieke smaak van de pindakaas- en crack-sandwich. 5b+