Wie wij zijn
Wat doet de GSAC?
De GSAC staat voor Groninger Studenten Alpen Club. We richten ons op sportklimmen, alpineren, (tour)skiën en snowboarden, ijsklimmen, boulderen en alles wat je maar in de alpen kunt doen! We hebben zo'n 500 leden (inclusief donateurs) en 15 commissies waar je actief in kunt worden!
Elk jaar worden er in september weer veel nieuwe leden lid, en deze nemen dan deel aan de introperiode! Er wordt hard geklommen in deze periode en introleden volgen allemaal een introcursus waarin de veiligheid bij het klimmen bijgebracht wordt, maar er is ook een groot eindfeest, een BBQ, een inkoopavond waar nieuwe leden goedkoop hun materiaal in kunnen slaan en vele andere leuke activiteiten!
De GSAC organiseert het hele voor- en najaar klimweekenden. In het najaar zijn ook de introductie-weekenden voor de nieuwe leden. Tijdens de klimweekenden wordt er met 9 mensen naar België, Duitsland en/of Frankrijk gereden en wordt er buiten geklommen in de rotsen. Dit staat garant voor veel klimplezier en gezelligheid.
Elke 2e donderdag van de maand is er de ToeterBorrel in café de Toeter. Leden komen bijeen om hun spannende klimverhalen met elkaar te delen of om elkaar foto's te laten zien van de afgelopen wintersportvakantie op het grote diascherm! Ook zijn we vaak te vinden in café de Bres.
Daarnaast wordt er het hele jaar op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag op de klimmuur bij de ACLO geklommen. Hier worden ook klimwedstrijden en cursussen georganiseerd.
Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een nieuwjaarsdiner. In het voorjaar kan je deelnemen aan de winteractiviteiten die worden georganiseerd door de NSAC (het overkoepelende orgaan van alle SAC's). De NSAC organiseert vakantieweken en cursussen voor toerskien en toursnowboarden. De GSAC organiseert zelf ook een erg vette wintersportweek!
Hoogtepunt van het vroege voorjaar is natuurlijk de Dies Natalis. De GSAC viert dan dat ze een jaartje ouder is, en andere SAC's reizen af naar het hoge noorden om ons te feliciteren.
Later in het voorjaar worden veel leden besmet met het hardloop-virus. Elk jaar wordt deelgenomen aan de Bata44race, meestal onder de schuilnaam RugSAC. Voor wie nog meer wil lopen, niet bang is van modder en van een beetje afwisseling houdt, is het ook mogelijk aan survival wedstrijden mee te doen. Het voorjaar is ook de tijd waarin de plannen voor de zomer worden gemaakt. De GSAC- alpenweek en de GSAC-sportklimweek wordt gepland, klimmaatjes worden gezocht en de cursisten voor een zomercursus trainen nog een beetje harder (dat is tenminste de bedoeling). Pasen en Pinksteren worden meestal in Fontainebleau doorgebracht, het bouldergebied vlak bij Parijs.
Vlak voor de zomer is er de traditionele MuurBBQ waar afspraken kunnen worden gemaakt voor het maken van tochten in de vakantie. 's Zomers wordt er natuurlijk ook geklommen! In de zomermaanden gaan de GSACers naar de alpen- en/of sportklimweek. In de zomer worden er ook alpinecursussen (C1, C2 Alpien Rots en C2 Hoog Alpien) georganiseerd door de NSAC.
Lijkt het je leuk om samen met ons te klimmen, boulderen, borrelen, op vakantie te gaan, etc.. Word dan nu lid van de GSAC!
Geschiedenis van de GSAC
De GSAC is op 7 februari 1946 opgericht als sub-sociëteit van Vindicat Atque Polit. De eerste twintig jaar leidde de GSAC een moeizaam bestaan. De activiteiten van de GSAC bestonden naast het borrelen op de Sociëteit Mutua Fides uit het skieën. Er werd slechts door enkelen alpinetochten gemaakt of geklommen in de Maasrotsen. De vereniging kende in deze jaren een aantal ups en downs. Het aantal leden was beperkt en meerdere malen moest de Alpenclub heropgericht worden.
Gaandeweg zou de GSAC echter een vastere voet op de grond krijgen. In de jaren zestig werd de GSAC tijdens een borrel in het grotje van Freyr officieel door andere SAC's zijn erkend. In 1967 werd GSAC ook opengesteld voor vrouwelijke leden en om het klimpotentieel te vergroten werd besloten om de club ook open te stellen voor buitenleden. In de jaren zeventig heeft de GSAC tevens aansluiting gezocht bij de toen net opgerichte ACLO, zodat er meer trainingsmogelijkheden konden worden gecreeerd. De GSAC was in deze tijd de grootste SAC van Nederland. In juni 1999 is de GSAC na jarenlang gedebateer en overleg van de sociëteit Vindicat Atque Polit afgescheiden en groeit zij verder.